Drink Aperol Spritz — przepis i cena
Aperol to oryginalny aperitif z Włoch, charakteryzujący się orzeźwiającym smakiem i aromatem. Ma jasnoczerwoną barwę, a jego głównymi składnikami są napar z pomarańczy, rabarbaru oraz ziół. Przepis na niego został wymyślony w 1919 roku przez właściciela jednej z włoskich gorzelni – Giuseppe Barbieriego.
Aperol często jest polecany jako idealny drink na upalne dni.
Drink Aperol Spritz — przepis
W Polsce z aperolem kojarzy się przede wszystkim drink o nazwie Aperol Spritz, znany także jako Veneziano. Włosi po tego drinka sięgają z reguły popołudniami i wieczorami. Jego wykonanie jest szybkie i dziecinnie proste. Główne składniki drinka – Aperol i Prosecco, dostępne są w wielu polskich sklepach.
Aperol Spritz Przepis
Aperol Spritz to wytrawny drink na bazie prosecco i cytrusów. Robi się go przez połączenie prosecco z likierem Aperol, który ma goryczkowaty, pomarańczowy posmak i aromat.
Składniki: 3 części Aperol, 2 części prosecco, 1 część wody, łyżka cytryny.
Sposób przygotowania: Do szklanki wlać Aperol, prosecco oraz wodę. Dodać łyżkę cytryny. Wymieszać i podawać.
Aperol Drink bez Prosecco
Aperol Spritz bez Prosecco to mieszanka Aperolu, wody i lodu. Jeśli chcemy, możemy dodać do niego także sok pomarańczowy. Aperol Spritz bez Prosecco to idealny napój na upalne letnie dni.
Drink Aperol Spritz — cena
Drink Aperol Spritz jest bardzo popularny w Polsce – można go spotkać niemal w każdej restauracji. Jego cena wynosi 15-25 zł i zależy od miejsca, w jakim go zamawiamy, a także od jakości dodanego do niego prosecco.
W Włoszech Aperol Spritz jest zdecywanie tańszy, podczas tzw. happy hour, można go upolować nawet za 2 euro. Normalna cena wynosi zwykle 2,5-3 euro, a w prestiżowych restauracjach ok. 4 euro.