Endometrioza dieta – od czego zacząć?

Odpowiedni sposób odżywania się przy chorobie, jaką jest endometrioza ma bardzo duże znaczenie dla zmniejszania dolegliwości, jakie się z nią wiążą. Właściwie dobrane produkty pozwolą na zminimalizowanie stanu zapalnego wewnątrz organizmu, co umożliwi zmniejszenie samego, endometrialnego bólu o nawet 30%. Dla osób, które borykają się z tą bolesną chorobą o trzydzieści procent mniejszy ból będzie miał ogromne znaczenie!

Choroba endometrioza, a właściwa dieta

Racjonalne żywienie przy endometriozie opiera się na kilku podstawowych i przy tym niezwykle istotnych zasadach. Stosowane, pozwolą poprawić eliminowanie z organizmu nadmiaru estrogenów, złagodzić ból i zapobiegać rozwijaniu się kolejnych stanów zapalnych.

Endometrioza dieta, zasady:

  • Rezygnacja ze wszystkich produktów wysoce przetworzonych. Mowa tu m.in. o fast foodach, sokach kartonowych, coli, wodach smakowych i innych napojach, które posiadają dużą ilość cukru, konserwantów, poprawiaczy smaku oraz drastycznego dla endometriozy syropu glukozowo-fruktozowego
  • Rezygnacja z produktów naturalnych, które zapakowano w sztuczne opakowania! Mowa tu np. o warzywach powleczonych folią czy zawiniętych w plastik. Jeśli warzywa to tylko z bazaru.
  • Jedzenie zgodnie z sezonowością produktów (zimą nie ma w Polsce nieprzetworzonych pomidorów!)
  • Sięganie po produkty z dużą ilością kwasów tłuszczowych Omega 3, oleju z konopii, luteiny, antocyjanów (winogrona) i bioflawonoidów

Ważne: każdorazowo o ustawienie takiej diety warto poprosić profesjonalistę dietetyka, który zadba o każdy detal właściwego żywienia.