Z czym pić martini? Porady i propozycje
Martini jest najlepszym przykładem, czym powinien charakteryzować się dobry wermut. Z technicznego punktu widzenia jest to wino aromatyzowane nasycone przyprawami i wzmocnione dodatkiem niesfermentowanej brandy. Brandy pomaga przetrwać mu dłużej niż zwykłemu winu i dodaje pełnego, szlachetnego charakteru. Z czym pić martini?
Bez żadnych dodatków
Włosi, Hiszpanie i Francuzi często piją wermut jako aperitif na na lodzie z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Czasami dodaje się odrobinę wina musującego, aby uzyskać lekko pobudzającą nutę. Martini jak każdy inny wermut, wbrew pozorom, nie musi być z niczym mieszany. Ziołowy i nasycony wieloma gatunkami przypraw alkohol, nie potrzebuje powodów, by zadzierać z jego naturalny smak. To z czym pijemy martini nie powinno zabierać mu jego pierwotnego charakteru.
Zrób z niego szprycer
Jeśli masz ochotę na delikatne i orzeźwiające połączenie białego wina i wody gazowanej, możesz zrobić wariacje tego napoju za pomocą Martini. Drink zmieni charakter na bardziej korzenny co świetnie połączy się z chłodem zmrożonego napoju. Jedyną rzeczą, którą trzeba dostosować, jest proporcja: zamiast mieszanki 50/50, zmieszaj dwie jednostki czystego wermutu z czterema jednostkami wody. Do napoju można również dodać truskawki lub plaster pomarańczy, albo grejpfruta, aby dodać mu dodatkowego, owocowego zastrzyku.
Użyj go jako bazy w koktajlach
Martini nie musi być zmieszane z żadnym mocnym alkoholem, aby zdziałać cuda w koktajlu. Z czym pić martini w postaci drinka? Możliwości jest kilka. Można go po prostu zmieszać z likierem pomarańczowym i sokiem z limonek, aby stworzyć, cytrusowy, niskoprocentowy, kwaskowaty koktajl. Jeśli masz ochotę na coś bardziej głębokiego, zmieszaj martini z sherry, likierem Maskarino i grejpfrutową goryczką.